Projectstatus: 
In uitvoering
Projectduur: 
september 2021 - augustus 2025
Info:
Interclusterproject
Nationaal project

In diverse industriële sectoren (chemie, food, (aqua-)feed, landbouw, cosmetica, farma, neutraceuticals) wordt er gebruik gemaakt van enzymen. Het huidige beschikbare aanbod is niettemin beperkt, en er is een grote vraag naar nieuwe, betere en meer veelzijdige enzymen.

Het potentieel van alternatieve (waaronder mariene) enzymen wordt nauwelijks onderzocht, omdat dit veel tijd en geld kost voor de industrie. In het EnzyMares-project wil men nu inzetten op het screenen van mariene bronnen zoals bacterieën, micro-algen en diatomeeën.  

Dankzij recente moleculaire technologie is het mogelijk om in high-throughput potentiële enzymen grondig te screenen. Het verband leggen tussen deze genoomdata enerzijds en functionaliteiten van enzymen en reactiecondities anderzijds is echter een tijdrovend proces dat bovendien heel wat expertise vergt. 

Binnen EnzyMares zal een multidisciplinair consortium een toolbox te ontwikkelen waarmee de specifieke kenmerken van enzymen voorspeld kunnen worden op basis van een multi-omics benadering. Op die manier kunnen bedrijven de bioprospectiefase versnellen en nieuwe enzymen beschikbaar maken voor de markt.

Partners: Bio Base Europe Pilot PlantKU LeuvenUniversiteit GentVIB en VITO

Betrokken clusters: Catalisti, De Blauwe Cluster en Flanders' FOOD

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Lien Loosvelt

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.