Weer een stapje dichter bij Belgische mosselen

Er is niets Belgischer dan een lekkere portie mosselen met frieten. Jammer is wel dat we die mosselen op dit moment nog in het buitenland moeten halen. Goed nieuws: daar komt in de nabije toekomst mogelijk verandering in.
Nieuws
12 juli 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Vorige week arriveerde de eerste lading mosselen van de Vlaamse banken in Oostende. Het bedrijf Brevisco bewijst hiermee dat het een degelijke techniek ontwikkeld heeft om mosselen te kweken op de ruwe Noordzee. Niettemin zijn dit geen Belgische mosselen, want ze werden net over de Franse grens geoogst. Dit komt omdat het bedrijf er als kmo niet in slaagde om een vergunning te krijgen om mosselen te telen in de Belgische Noordzee.

Brevisco is ook nauw betrokken bij het project SYMAPA, een innovatietraject van De Blauwe Cluster dat potentiële synergieën tussen de kweek van mosselen, zeewier en oesters op zee en passieve visserij onderzoekt. De onderzoekszone van dit project bevindt zich in de Westdiepzone, die ongeveer 5 km voor de kust van Nieuwpoort en Knokke ligt. 

Het is ook in die zone dat Colruyt Group een zeeboerderij wil ontwikkelen. De gebruiks- en milieuvergunning voor deze zeeboerderij werden ondertussen verleend. In totaal kan deze zeeboerderij een oppervlakte van maximaal 4,5 vierkante kilometers beslaan. 

mosseloogst
Proefzone van het SYMAPA-project

De plannen voor de zeeboerderij zijn ondertussen ver gevorderd. Na de zomer wil Colruyt Groep al een eerste kweekzone voor mosselen aanleggen. Die eerste zone zal 1 vierkante kilometer groot zijn en moet jaarlijks 200 ton mosselen opleveren. Bedoeling is om dan langzamerhand op te schalen en geleidelijk ook met de kweek van zeewier en oesters beginnen.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de eerste mosselen van de zeeboederij over twee jaar in de winkels van de retailer moeten liggen. 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.