Vlaamse Regering tekent voor De Blauwe Cluster

Trots op dit moment: samen met toppers van het bedrijfsleven en de Vlaamse regering bezegelde De Blauwe Cluster op 15/02 de samenwerking voor meer innovatie en blauwe groei. Met dank aan VLAIO en alle kennisinstellingen, bedrijven en partners die mee hun schouders zetten onder dit project.
Nieuws
15 februari 2019
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op 15 februari ondertekende De Blauwe Cluster zijn clusterpact met de Vlaamse Regering. Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters, Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Landbouw (en Visserij) Koen Van den Heuvel waren erbij.

De Blauwe Cluster is ontstaan als initiatief van 18 bedrijven om meer in te zetten op duurzame economische activiteiten aan, op en in zee. Het clusterplact legt het engagement vast van de speerpuntcluster, de clusterleden (bedrijven en kennisinstellingen) en de overheid.

Klimaatverandering, gezonde voeding, duurzame energievoorziening, maar ook ecologisch toerisme zijn slechts een greep van de oplossingen waar we samen enthousiast aan zullen werken met het team van De Blauwe Cluster.

Ondertekening clusterpact De Blauwe Cluster

Context

Als land aan de Noordzee wil de Vlaamse regering nu ook inzetten op duurzame innovatieve initiatieven op en rond de Noordzee. De zee biedt immers heel wat mogelijkheden, waar ook Vlaanderen een duidelijke voortrekkersrol kan opnemen. Het is namelijk niet de grootte van onze kust die ertoe doet, maar wel het potentieel van de blauwe economie binnen haar bereik. 

De 21ste eeuw wordt volgens veel wetenschappers de eeuw van de oceanen. De oceanen kunnen dan ook oplossingen bieden voor vele uitdagingen zoals voedsel- en zoet watervoorziening, gezondheidszorg, klimaatverandering – zowel mitigatie als adaptie.

Op duurzame wijze de mogelijkheden die de zee biedt ontdekken kunnen we niet alleen. De knowhow van meerdere bedrijven en sectoren moet hiervoor gedeeld worden. Hoe fantastisch zou het niet zijn om van Zeeuwse naar Belgische mosselen te kunnen gaan en dan nog gekweekt binnen offshore windparken.

Jef Colruyt

Jef Colruyt

CEO Colruyt Group

De Blauwe Cluster start dan ook, samen met de inmiddels 137 leden, met veel goesting om het potentieel van de blauwe economie te ontdekken. Innovatieprojecten uitwerken binnen de 6 domeinen, gaande van hernieuwbare energie tot blauw toerisme, maar met één rode lijn – met respect voor het ecosysteem en aandacht voor de gezondheid van onze zee en oceanen.

Binnen De Blauwe Cluster zullen bedrijven, kennisinstellingen met de ondersteuning van het beleid samenwerken om het potentieel die de blauwe economie kan bieden samen te ontdekken. Deze clusterwerking biedt wereldwijde troeven en leidt tot investeringen en internationale samenwerking.

De Vlaamse regering zet in op innovatie omdat hier de sleutels liggen voor de welvaart en jobs van de toekomst. Ik wens De Blauwe Cluster dan ook een goede vaart en kijk uit naar mooie projecten binnen een triple helix samenwerking.

Minister-President Geert Bourgeois

Geert Bourgeois

Minister-President van de Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering verwacht dat door de clusterwerking de economische impact van de innovatie in deze sectoren de komende jaren bovendien gevoelig zal stijgen. Essentieel voor de Blauwe Cluster is dat de projecten voortkomen uit en gesteund worden vanuit ondernemers. 

De nauwe samenwerking tussen bedrijven en de sterk uitgebouwde mariene wetenschapswereld in Vlaanderen, zorgt voor een ideale voedingsbodem voor innovatie. De Blauwe Cluster legt hierbij niet de nadruk op één sector, maar op een hele reeks van sectoren die duurzame activiteiten op zee ontwikkelen.

Met de brede visie en 6 domeinen zit multi-disciplinariteit en zin voor samenwerking duidelijk in het DNA van de Blauwe Cluster.

Philippe Muyters

Philippe Muyters

Vlaams minister van Innovatie

Dat De Blauwe Cluster nu echt uit de startblokken is geschoten, blijkt ook uit de resultaten van de 1ste call voor projecten. Hieruit zijn 14 projecten voortgekomen  waarvan er 12 onder verdere begeleiding van de Blauwe Cluster zullen ingediend worden bij VLAIO. 

Het is dan ook een goede zaak dat Vlaanderen tot 80 miljoen gereserveerd heeft voor innovatieprojecten binnen de clusters.

Ondertekening clusterpact 2019
Ondertekening clusterpact 2019
Ondertekening clusterpact 2019

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.