Valuing water: wat betekent water voor jou?

Wist je dat er binnen de Verenigde Naties meer dan 30 organisaties zijn die zich bezighouden met watergerelateerde en sanitaire problemen? Water is dan ook vanuit elk opzicht van cruciaal belang voor de mensheid.
Nieuws
21 maart 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Wereldwaterdag werd in 1992 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor universele toegang tot veilig en schoon water, alsook goede sanitaire en hygiënische voorzieningen. Daarnaast is de dag ook een pleidooi voor duurzaam beheer van zoetwaterbronnen en minder afval in het water.

Elk jaar wordt er rond een speciaal thema gewerkt. Het thema van dit jaar is 'valuing water'. De bedoeling van de campagne is dat we ons allemaal de vraag stellen wat water voor ons betekent zodat we ons bewuster worden van de waarde van water.

wereldwaterdag illustratie
Beeld van Wereldwaterdag 2021

We zijn het namelijk gewoon dat water zomaar uit de kraan komt, maar evident is dat eigenlijk niet. In een recent verslag van het World Resources Institute (WRI) staat België in Europa zelfs op de derde plaats wat het risico op waterschaarste betreft. Wil je weten welke de oorzaken hiervan zijn en hoe we dit kunnen aanpakken in Vlaanderen? Lees dan het opiniestuk van WIllems na.

Hoog tijd dus om op een duurzamere en verstandigere manier met water om te gaan. Binnen zijn 6 werkdomeinen is De Blauwe Cluster actief rond heel diverse watergerelateerde uitdagingen. Enkele projecten spelen specifiek in op de doelstellingen van de wereldwaterdag. We zetten laatstgenoemde projecten op deze speciale dag graag eens in de schijnwerpers.

PLUXIN

Jaarlijks drijft er heel wat plastic afval via onze rivieren naar zee, om dan uiteindelijk op het strand of op de zeebodem te belanden. Binnen het project PLUXIN proberen we beter te begrijpen hoe plastic zich horizontaal en verticaal verplaatst in het water, en gaan we op zoek naar hotspots van vervuiling.

Smart WaterUse

Heel wat bedrijven hebben voor hun activiteiten veel water nodig, maar hebben geen plan B indien er minder water beschikbaar is. Dit project zet dan ook in op identificatie van waterrisico's en reikt tools en scenario's aan om duurzamer en verstandiger met water om te springen, en de mogelijkheden van alternatieve waterbronnen en watertechnologie te verkennen . 

Meer info

Wil je meer info over deze projecten, heb je zelf een projectidee dat hierop aansluit of ben je op zoek naar partners?

Neem dan contact op met Kristien Veys.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.