Terugblik op succesvolle tweede editie van Café De Zee

De concessie van het eerste Belgische windmolenpark op zee loopt af in 2039. De uitbaters moeten vervolgens de omgeving in hun oorspronkelijke staat herstellen. Daar komt niettemin heel wat bij kijken.
Nieuws
15 juli 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

België is op dit moment al koploper in het installeren en onderhouden van offshore windmolenparken. Binnenkort dient er zich een nieuwe economische opportuniteit voor onze bedrijven aan: de ontmanteling van offshore windmolenparken. 

Wanneer de concessie voor de windmolenparken afloopt, zal er heel wat innovatief pionierswerk nodig zijn om de afbraak tot een goed einde te brengen. De kennis en expertise die Vlaamse bedrijven hierbij opdoen, kunnen we dan potentieel internationaal uitdragen. 

Wetgevend kader

In een eerste deel ging Marijn Rabaut (De Blauwe Cluster), dieper in op de wettelijke verplichtingen die samenhangen met de concessie. De Belgische overheid heeft namelijk een strikt kader geschapen waarbinnen offshore windmolens mogelijk zijn voor de Belgische kust.

Onderwaterleven

Vervolgens gaf Steven Degraer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) in een video toelichting bij het ecologische aspect van de ontmanteling van windmolens op zee. De funderingen van offshore windmolens zijn namelijk een broeihaard van marien leven.

Indien we de fundamenten van de windmolens simpelweg afbreken om de bodem in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, dan zou dit kunnen betekenen dat het leven dat er daar nu is opnieuw zal verdwijnen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Voer tot nadenken...

cafe aan zee mensen

Perspectief van de bedrijven

Vervolgens stonden Hugo Canière (Belgian Offshore Platform) en Pieter Jan Jordaens (Onshore & Offshore Wind Energy Industry - Sirris) even stil bij de economische kant van het verhaal. Het zijn namelijk de bedrijven die de ontmanteling tot een goed einde zullen moeten brengen.

De zeebodem terug in een natuurlijke staat te herstellen zal een grote uitdaging zijn en een aanzienlijk prijskaartje hebben. Daartegenover staat dat bedrijven die hierop inzetten, heel wat expertise kunnen opbouwen die ze later potentieel internationaal ten gelde kunnen maken.

En verder

Na bovenstaande bijdragen volgde nog een video en een panelgesprek in de studio met Lucien Romagnoli (DEME group), Chris Lehouck (Deco NV) en Filip Roelandt (Syntra West Groep), waarbij er ook ruimte was voor vragen uit het publiek. 

In een afsluitende speech verklaarde Jean de Bethune, gedeputeerde voor de Provincie West-Vlaanderen, dat hij ervan overtuigd is dat de ontmanteling een succesverhaal kan zijn voor de (lokale) economie.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.