Terugblik op onze Blue Session kustbeschermingsinfrastructuur

Om onze kust te beschermen tegen het geweld van de zee, kunnen er diverse maatregelen genomen worden. Er wordt heel wat onderzoek gedaan om deze maatregelen zo duurzaam mogelijk te maken en de impact op de natuur tot een minimum te beperken.
Nieuws
25 maart 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op woensdag 9 maart organiseerde De Blauwe Cluster zijn eerste Blue Session van het jaar. Het centrale thema was kustbeschermingsinfrastructuur. Het evenement kon op ruime belangstelling rekenen met meer dan 30 deelnemers. Een verslag van deze geslaagde Blue Session vind je hieronder.

Projecten De Blauwe Cluster

Na een korte inleiding door De Blauwe Cluster startte deze Blue Session met de voorstelling van de (tussentijdse) resultaten van 2 van onze projecten die eerder onder zachte kustbescherming vallen: DataBeach en Coastbusters Bivalve reefs (and biomaterials).

  • DataBeach is eind vorig jaar afgerond en streefde er onder andere naar om stranderosie te modeleren door machine learning-algoritmes. Binnen die context werd er dieper ingegaan op het eindverslag van DataBeach;
  • Coastbusters Bivalve reefs (and biomaterials) loopt nog volop en zet onder andere in op innovatieve monitoringstechnieken waarbij mossellijnen in kaart worden gebracht door bijvoorbeeld AUV's en SUV's. Deze technieken maken het mogelijk om de ontwikkeling van het rif en de bodemstructuur visueel voor te stellen en de evolutie van de ecosysteemdiensten te analyseren.

Kusthavens

Nadien lichtte Peter Van Besien, directeur Infrastructuur kust bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust, de toekomstige uitdagingen en opportuniteiten toe met betrekking tot bescherming van de kusthavens, het faalgedrag en de toetsing van bestaande kunstwerken.

De onderzoeksdijk te Raversijde als deel van het Living Lab Raversijde zal mee ingezet worden in de zoektocht naar beheersmaatregelen voor toekomstige kustbescherming. De onderzoeksdijk zal alvast deel uitmaken van het FWO-project, dat de invloed van infragravitaire zeegolven tijdens stormen zal onderzoeken.

Over de grenzen

Daarnaast werden 2 pilootprojecten uit het Europese Interreg 2 Zeeën-project SARCC toegelicht. Het ging daarbij om de ecobetonblokken uit Cornwall (Verenigd Koninkrijk), en de herinrichting van de spuikom in Vlissingen (Nederland) als groen-blauwe infrastructuur. Ten slotte werden ook nog enkele resultaten van het Prins Hendrik zandproject te Texel (Nederland) voorgesteld.

Meer info

Heb je nog bepaalde algemene vragen, opmerkingen of suggesties in verband met onze Blue Session rond het thema Kustbeschermingsinfrastructuur? Neem dan contact op met Kristien Veys

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.