Na Belgisch bier en chocolade nu ook Belgische golven

Wist je dat er in Knokke-Heist een kunstmatig meer komt waar het mogelijk zal zijn om golven op maat op te wekken? Doel is surfers het hele jaar door een volwaardige surfervaring aan te bieden.
Nieuws
09 februari 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Over de hele wereld hebben verschillende bedrijven installaties ontworpen die golven nabootsen. In Europa kunnen surfers voor een dergelijke installatie momenteel enkel terecht in Bristol en Sion. Maar binnenkort dus mogelijk ook in België. 

Het Oostendse bedrijf AllWaves ontwikkelt op dit moment een volledig nieuwe generatie van wavemakers in het kader van het WaveLake-project. Bedoeling is hiermee de markt op te gaan van zodra de lopende tests zijn afgerond. De Blauwe Cluster helpt dit project mee tot stand brengen. 

Planning

Deze zomer beginnen de werken aan het kunstmatige meer in Knokke-Heist. Hiervoor stelt de gemeente een O&O-terrein ter beschikking waarop een wavepool van 100 meter op 100 meter uitgegraven kan worden. 

Vanaf het najaar zullen professionele surfers dan uitgenodigd worden om de golven te testen onder het toezicht van Universiteit Gent. Deze fase zal vermoedelijk enkele jaren duren.

Het is momenteel de bedoeling een geschikte locatie te bepalen om een surfpool open te stellen voor het grote publiek. Knokke-Heist zou dan een van de eerste surfparks in Europa kunnen worden.

waves

Stakeholders

Bij het WaveLake-project en de realisatie van de surfpool zijn verschillende actoren betrokken:
- de bedrijven AllWaves, Surfers Paradise, Lakeside Paradise, VAPO en Sioen;
- de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen;
- Universiteit Gent en het Coastal & Ocean Basin;
- de gemeente Knokke-Heist.

Financiële ondersteuning voor het WaveLake-project wordt voorzien door VLAIO, en het project wordt gefaciliteerd door De Blauwe Cluster.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.