Innovatie op zee: maak kennis met de 'mussel shaker'

Het project Coastbusters 2.0 zet in op de ontwikkeling van biogene riffen in de Noordzee om kusterosie te beperken en bij te dragen aan de biodiversiteit en robuste stranden. Het streefdoel daarbij is onze kust beter te beschermen. Voor de ontwikkeling van dergelijke riffen wordt er onder andere gekeken naar mosselen.
Nieuws
05 mei 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Vorige week werden er voor de Belgische kust 2 biofaciliterende ankers geïnstalleerd waaraan speciale boeien verbonden zijn. Die boeien zullen dienen als broedstructuur voor mosselen.  Voor deze nieuwe structuur heeft men zelfs een nieuwe naam bedacht: de 'mussel shaker'.

Installatie van de 'mussel shaker'
Installatie van de 'mussel shaker'

Mussel shaker

Wat is nu precies die 'mussel shaker'? Je kan dit duidelijk zien in bovenstaande afbeelding. Het gaat om de gele cilinder en de staalconstructie die je daarrond kan waarnemen. Het geheel wordt via een anker met de bodem verbonden.

Bedoeling is dat er mosselen gaan groeien op deze constructie. Wanneer die mosselen volwassen zijn, zullen die van de constructie vallen en op de zeebodem terechtkomen. Op de bodem zal er zo rond de ankers een biogeen rif ontstaan.

Achtergrond

Coastbusters 2.0 is een project van De Blauwe Cluster met als partners Dredging International, Jan De Nul, Sioen Industries, ILVO en VLIZ. Het initiatief kan bovendien rekenen op financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Dit project bouwt verder op het originele Coastbusters-project, dat de aanzet heeft gegeven voor heel wat nieuwe onderzoeksvragen. Bekijk de belangrijkste resultaten van het originele project

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.